Wednesday, December 23, 2009

Dresden Stollen



Stollen or stolen? So I try to crate one story about "Stolen" but writing in bahasa Malaysia version, Jadi ceritanya, ada sebuah bakery di Eropah ingin mencari pendapatan lebih lumayan pada musim perayaan seperti Christmas. Ia telah mencipta satu resipi baru untuk di jual pada musim perayaan itu. Lalu ia fikir cara nak menpomosikan produk baru itu kepada semua penduduk sana dengan cara meletakan X'mas loaf yang baru bakar dari oven dan letak di luar tingkap dan aroma loaf itu telah tertarik semuanya, termasuk pengemis. Dalam masa itu pengemis bertekad ingin nak makannya, kemudian pergi bakery itu mengambil tanpa menbayar, lalu cabut lari. Dalam masa itu juga pekerja sana ternampak , lalu menjerit pencuri (stolen), pencuri (stolen).....pencuri (stolen).

Pada masa itu Stolen mungkin ada nama tersendiri, sebab belum sempat nak menletakkan nama untuk dijual lagi, dah telah dicuri pula. Jadi setiap yang pengunjung ke bakery ingin nak menbeli loaf baru itu, tetapi tidak tahu namanya dan teringat loaf yang di curi dan dijerit oleh pekerja iaitu stolen, stolen.

No lah, Originally from Dresden, Germany, this traditional holiday bread is a delight to the sense. Tastes like a brioche but sweeter and filled with fruit and nuts. Are you curiously, why the stollen loaf shape like that? Because the shape of the loaf was originally meant to represnt the baby Jesus born and wrapped in swadding clothes.
oh yeh.. I would be very interested to hear any version you have. As there are also other stories roumoured to be true as to now the stollen come to be.

No comments:

Post a Comment